W Skrzynkach spotkali się pasjonaci i twórcy nalewek domowych

Relacja You are currently viewing W Skrzynkach spotkali się pasjonaci i twórcy nalewek domowych

W Dworze Skrzynki 28 i 29 września w ramach I Ogólnopolskiego Forum Nalewkowego NALEWKOMANIA 2024 obradowali miłośnicy i twórcy nalewek domowych.

Czy nalewki są częścią naszego dziedzictwa narodowego? Co zrobić, aby festiwale smaku, konkursy i pokazy kulinarne skutecznie popularyzowały tę szlachetną umiejętność, jaką jest tworzenie nalewek? Jak i gdzie pozyskiwać surowce do ich wytwarzania.? Nad takimi miedzy innymi tematami dyskutowali uczestnicy, którzy zjechali się do Skrzynek dosłownie z całej Polski.

Gości powitał Jan Babczyszyn Dyrektor Instytutu Skrzynki i na wstępie głos oddał dr Karolinie Echaust, która wyjaśniała w jaki sposób można podjąć inicjatywę wpisania tradycji wytwarzania nalewek w Polsce na krajową listę dziedzictwa niematerialnego a następnie na listę UNESCO.

Niezwykłą atrakcją okazała się prezentacja najcenniejszych eksponatów z  kolekcji Fundacji im. Adama Łukawskiego – w tym laska paradna Baczewskiego. Odbyły się też panele dyskusyjne poświęcone najważniejszym problemom środowiska nalewkowego.

Goście z Polski  zwiedzili też  Dwór Skrzynki oraz  zapoznali się z atrakcjami powiatu poznańskiego oraz działalnością Instytutu Skrzynki.

I Ogólnopolskie Forum Nalewkowe było także okazją do upamiętnienia postaci dwóch wspaniałych kobiet, które odeszły dokładnie dziesięć lat temu, a przez wiele lat wnosiły wielki wkład w pielęgnowanie tradycji nalewkowej. Jedna z nich to  Hanna  Szymanderska –  pisarka, edukatorka  i znawczyni kuchni  regionalnej. Druga to fotografka Ewa Kubicka i właśnie w przyziemiu Dworu Skrzynki po południu otwarto wystawę jej przepięknych fotografii. Wystawę  SZKLANE DUSZE ze zdjęciami karafek z kolekcji Jana Babczyszyna będzie można oglądać w Galerii Skrzynki do 13 października.  

Wieczorem rozpoczął się Konkurs KONFRONTACJE NALEWKOWE 2024.

Laureatami zostali:

Wyróżnienie:

Ewa Szafarczyk za nalewkę czeremchową.

III miejsce :

Andrzej Kurek za nalewkę z malin na płatkach dzikiej róży

II miejsce

Jan Budka za nalewkę z derenia

I miejsce:

Andrzej Kurek za nalewkę z mirabelki z wrotyczem

Grand Prix – Mistrz Nalewkomanii  2024 :
Katarzyna Rutkowska za nalewkę z pigwowca japońskiego.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku przy współpracy Fundacji Instytutu Skrzynki, Instytutu Skrzynki oraz powiatu poznańskiego.