W Skrzynkach gospodynie uczyły się przyrządzać gęsinę

You are currently viewing W Skrzynkach gospodynie uczyły się przyrządzać gęsinę

W środę, 11 września br. w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański), u członka szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego, odbyły się pilotażowe warsztaty kulinarne dla kobiet z obszarów wiejskich z Wielkopolski, również z powiatu poznańskiego. Pod okiem Joanny Ochniak (ekspertki konkursów kulinarnych), Ewy i Piotra Michalskich (kucharzy osobistych z Puszczykowa), Witolda Wróbla (ambasadora Culinary Heritage Europe) i Kajetana Świokły (szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki) uczestniczki przygotowywały pierś gęsią z modrą kapustą oraz dodatkami – do wyboru: ziemniakami w mące i popiele lub domowymi pyzami. By poznać różne rozwiązania, przygotowały także 3 sosy: żurawinowo-jabłkowy, pomarańczowy oraz sos z dodatkiem domowego wina porzeczkowego. Gotowaniu towarzyszyły mini wykłady nt. kuchni tradycyjnej jak i nowoczesnych metod gotowania w profesjonalnej kuchni. Uczestniczki skrzętnie notowały porady szefów kuchni dot. produktów lokalnych i ekologicznych, ich obróbki i przygotowywania dań w taki sposób, by zachować nie tylko ich wyjątkowy smak, ale również  aby uzyskać piękną kompozycję na talerzu.

Przy okazji spotkania Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki opowiedział o działalności kierowanej przez niego instytucji oraz o historii odrestaurowanego przez powiat poznański obiektu.

Organizatorem wydarzenia był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

Projekt sfinansowany został ze środków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Oddziału Terenowego w Poznaniu.