Tatarowe warsztaty w Dworze Skrzynki za nami

You are currently viewing Tatarowe warsztaty w Dworze Skrzynki za nami

Poniedziałek, 31 marca okazał się bardzo pracowity, ale też smakowity, dla uczestników warsztatów kulinarnych „Tatar w czterech odsłonach” w Dworze Skrzynki. Dwudziestu mieszkańców z terenów wiejskich w Wielkopolsce przygotowywało 4 rodzaje tatarów pod okiem ekspertów: tradycyjny tatar wołowy, tatar z jelenia, tatar z wędzonej i świeżej ryby oraz wegański z grochu. Nowych umiejętności uczyli Ewa Michalska – mistrzyni i szefowa kuchni, kultywatorka tradycji w kuchni wielkopolskiej, prowadząca liczne warsztaty dla młodzieży ze szkół kulinarnych, aktualnie „kucharz osobisty” z Puszczykowa oraz Kajetan Świokła – szef kuchni restauracji w Dworze Skrzynki. Spotkanie zwieńczyła wspólna degustacja.

Organizatorami wydarzenia byli: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddział Terenowy w Poznaniu.

Informacje o kolejnych kulinarnych warsztatach znaleźć można na stronie www.instytutskrzynki.pl.