28 maja br. o godz. 18.00 zapraszamy do Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, pow. poznański) na niezwykłą kulinarną opowieść o historii kuchni polskiej. Tematem wykładu będzie: „Zupa z piwa, skopowina i kartofle. Menu hrabiów Działyńskich i ich służby z 1874 roku.”
Dzięki zachowanym w Bibliotece Kórnickiej menu i rachunkom możemy poznać kuchnię zarówno hrabiów Działyńskich, jak i ich służby i pracowników. Menu zawierają z jednej strony nazwy potraw i przedstawiają kompozycję całego posiłku, a z drugiej strony wyliczają składniki, ich ilość i ceny. Wszystko to zawsze z podziałem na dwa „stoły”: państwa i służby.
Razem z przepisami kulinarnymi z epoki pozwala nam to nie tylko na odtworzenie dawnych potraw, ale także na odkrycie kulinarnego kalendarza, opartego na poście, świętowaniu, sezonowości.
Czy dzisiaj możemy posmakować takich potraw i poczuć się jak hrabiowie Działyńscy w XIX wieku? Czy takie potrawy smakowałyby nam dzisiaj? Czy jest to znana nam kuchnia wielkopolska, czy są tu już potrawy zapomniane, a może nawet egzotyczne i kosmopolityczne?
Zapraszamy na spotkanie 28 maja do Dworu Skrzynki na godz. 18.00.
Wstęp wolny, ale obowiązuje rezerwacja miejsc: kontakt@instytutskrzynki.pl i tel. 533 115 181. Liczba miejsc ograniczona.
Jarosław Dumanowski – historyk, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, badacz dziejów wyżywienia, dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale nauk Historycznych UMK w Toruniu. Pomysłodawca i redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” (Polskie Zabytki Kulinarne) wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. W jej ramach do tej pory ukazało się dziewięć tomów staropolskich książek kucharskich, traktatów dietetycznych i innych tekstów żywieniowych sprzed końca XVIII w.
Jest autorem szeregu prac dotyczących historii jedzenia i literatury kulinarnej.
Prowadzi seminarium doktoranckie poświęcone historii i kulturze jedzenia. Członek m. in. rady naukowej European Institute for Food History and Cultures oraz „Kwartalnika Historii Kultury Materialnej” (Instytut Archeologii i Etnologii PAN), komitetu naukowego wydawanego pisma „Histoire, Economie & Societé” (Paris-Sorbonne).
Jest popularyzatorem wiedzy o dawnej kuchni, organizatorem wydarzeń historyczno-kulinarnych, współpracuje z restauratorami, szefami kuchni (jest członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni), nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki.
Prowadzi blog o historii jedzenia na portalu natemat.pl, jest felietonistą pisma „Food Service”, a stare receptury sprzed wieków zamieszcza na fanpagu „Kuchnia staropolska” na Facebooku (www.facebook.com/kuchniastaropolska), ma także kanał na youtube „Kuchnia bardzo staropolska”.
Prof. Dumanowski jest też współautorem scenariusza oraz prowadzącym w dokumentalnym serialu w TVP Historia pt. „Historia kuchni polskiej”. W każdym z 26 odcinków możemy zobaczyć rozmowy z ekspertami, sięganie do źródeł i odwiedzanie miejsc ważnych dla historii polskiej kuchni. Są tam też spotkania z historykami, archeologami, producentami żywności, restauratorami i kucharzami. Autorzy zaglądają do archiwów i bibliotek, czytają przepisy kulinarne sprzed setek lat, próbują je zrozumieć i odkryć o czym tak naprawdę opowiada nasze jedzenie, czym jest smak oraz skąd się to wszystko wzięło. Na końcu spotykają się w kuchni, by odtworzyć potrawy sprzed wieków.