W środę, 14 maja 2025 r. Dwór Skrzynki odwiedziła grupa studentów m.in. Slawistyki z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle i Wittenberdze (Niemcy). Młodzież uczy się języka polskiego, a wyjazd do Wielkopolski pozwolił im na poznanie m.in. kultury naszego regionu. W Skrzynkach wzięli oni udział w wykładzie na temat dziedzictwa kulinarnego, ale też Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, który poprowadziła Liliana Kubiak (zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki). Szef kuchni restauracji Dworu Skrzynki, Kajetan Świokła, przygotował pokaz kulinarny z degustacją: krem z białych szparagów, smażone na maśle zielone szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim, pyra z gzikiem oraz sorbet truskawkowy. Wydarzenie było także okazją do zwiedzenia obiektu i poznania historii rodziny Iffland, pierwszych właścicieli majątku w Skrzynkach. Uczestnicy wyposażeni w wiedzę o kulinariach wielkopolski zapowiedzieli, że chętnie do Skrzynek wrócą, gdyż jak zauważyli wiele się tu dzieje: koncerty, festyny, spotkania literackie, z kolekcjonerami i wiele innych zdarzeń. Wszystkich bardzo serdecznie zapraszamy. Aktualna oferta znajduje się na stronie www.dworskrzynki.pl oraz www.instytutskrzynki.pl i w mediach społecznościowych.










