W poniedziałek 18 września br. na zaproszenie Instytutu Skrzynki zebrali się wielkopolscy restauratorzy, szefowie kuchni oraz przedstawiciele cechów rzemieślniczych, którzy czują potrzebę zbudowania środowiskowej platformy wymiany myśli kulinarnej i dyskusji nad problemami branży. Inauguracyjne spotkanie w ramach Forum Wielkopolskich Szefów Kuchni i Restauratorów odbyło się w Dworze Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański), a gospodarzem wydarzenia był Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu. W spotkaniu wziął też udział Witold Wróbel – ambasador sieci Culinary Hertige Europe, który przedstawił aktualne możliwości partnerstwa w sieci. W trakcie dyskusji okazało się, że wszyscy uczestnicy pierwszego spotkania Forum są zainteresowani wspólnymi działaniami mającymi na celu nie tylko promocję ich działalności, ale również zwiększeniem dostępności produktów lokalnych i skróceniem łańcucha dostaw od małych lokalnych dostawców bezpośrednio do restauracji. Restauratorzy z Wielkopolski poszukują również nowych sposobów na pozyskiwanie środków finansowych m.in. na stworzenie regionalnej, branżowej platformy komunikacji, która ułatwi im poznanie ekspertów oraz innych podmiotów gastronomicznych, z którymi będą mogli wymieniać doświadczenia, podejmować współpracę, a przede wszystkich dążyć do wspólnego celu, jakim jest osiągnięcie doskonałej jakości produktów czy dań opartych na krótkich łańcuchach dostaw od wytwórców z regionu. Wszyscy uczestnicy spotkania zdecydowanie odczuwają potrzebę promocji dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski. Podczas spotkania powołano grupę roboczą, która wypracuje założenia dla możliwości podejmowania rozwiązań konkretnych problemów w oparciu o wyniki przeprowadzonej wcześniej diagnozy potrzeb interesariuszy.