W piątek, 10 listopada o godz. 19.00 w restauracji Dworu Skrzynki tradycje kulinarne związane z obchodami Dnia Świętego Marcina przybliżać będą Ewa i Piotr Michalscy z Puszczykowa, wyjątkowi kucharze osobiści, certyfikowani przez Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Kolacja degustacyjna w cenie 150 zł od osoby składać się będzie z dwóch przystawek: kanapki z pieczywa z własnego wypieku ze smalcem gęsim oraz galaretki gęsinowej z kroplą octu z probiotycznych borówek. Zupę stanowić będzie rosół z gęsiny z naleśnikowym makaronem. Danie główne to pałki gęsie z kaszą, jabłkiem, pigwą i pomarańczą z dodatkiem surówki z dyni. Deser to nieodłączny regionalny przysmak: rogal św. Marcina pieczony na maśle. W cenie zaproszenia jest też kieliszek wina białego i czerwonego, z wyselekcjonowanych win przez sommeliera Macieja Sokołowskiego.
Kolację poprzedzi niezwykła „Biesiada Patriotyczna u Starosty Poznańskiego – Śpiewanki Wielkopolskie” przygotowana przez Teatr Muzyczny w Poznaniu. Zapraszamy do przestrzeni parkowej przy Dworze Skrzynki. Wstęp wolny. Więcej informacji o muzycznym wydarzeniu piszemy na stronie Dworu.