Dwór Skrzynki na antenie TVP Poznań

Zapowiedź You are currently viewing Dwór Skrzynki na antenie TVP Poznań

Dlaczego warto jeść rosół? Co to są gęsie pipki? Jak smakowicie przyrządzić kaczkę?

Na te i jeszcze bardzo wiele pytań odpowiedź przynosi program, który będzie miał premierę na antenie TVP Poznań już 26 lipca o godzinie 18:10.

To efekt pracy poznańskiej ekipy telewizyjnej, która w Dworze Skrzynki realizowała program promujący zalety różnorodnego mięsa drobiowego.

Ewa Michalska – restauratorka i Kajetan Świokła szef kuchni restauracji Dworu Skrzynki gotowali na oczach kamer.  A eksperci: Katarzyna Bosacka – pisarka, dziennikarka, krytyk kulinarny, Marek Gąsiorowski – Slow Food Wielkopolska, Piotr Michalski – restaurator oraz Hieronim Jurga  Prezes Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy degustowali i dyskutowali o walorach dietetycznych mięsa drobiowego, o zapomnianych regionalnych smakach, które warto wskrzesić w restauracjach i w domach. Nad całością zdarzeń czuwał Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki, który zaprosił ekspertów, zaproponował menu i tematy do omówienia.

Program powstał z inicjatywy Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy.

Tyle możemy zdradzić przed programem – szczegóły na antenie TVP POZNAN 26 lipca 18:10 premiera, w piątek o 19:44 zaprezentowane zostaną dwa dania i dwie rozmowy, w niedzielę 28 lipca 10:20 poznamy trzecie danie wraz z rozmową ( powtórka o14:44), a w poniedziałek 29 lipca program zostanie powtórzony o 18:10 oraz 19:44. Zapraszamy!