Dwa weekendy w maju restauracja nieczynna – podpowiadamy alternatywne smakowite pomysły

Informacje You are currently viewing Dwa weekendy w maju restauracja nieczynna – podpowiadamy alternatywne smakowite pomysły

Tradycyjna kiełbasa biała wielkopolska parzona nie tylko na majówkę

W związku z organizacją licznych przyjęć komunijnych w Dworze Skrzynki, w dwa weekendy majowe (11-12.05. oraz 18-19.05.2024 r.) restauracja będzie nieczynna. Poszukiwaczy kulinarnych doznań zachęcamy w tym czasie do udziału w wydarzeniu Biała Fest w Opalenicy, którego gościem specjalnym będzie Robert Makłowicz. W sobotę, 18 maja zaplanowano koncerty: godz. 18.00 Opalenickiej Grupy Wokalnej oraz o godz. 19.00 zespołu The Postman, znanego jako „polscy Beatlesi”. Niedziela, 19 maja,  będzie okazją do degustacji dań przygotowanych na bazie białej kiełbasy serwowanych przez opalenickie koła gospodyń wiejskich. Będzie można wziąć też udział w warsztatach kulinarnych i zabawach przygotowanych specjalnie dla dzieci; będzie też wesołe miasteczko, pokaz lotniczy i z pewnością wiele innych atrakcji.

Bogaty niedzielny (18 maja) harmonogram kulturalny przedstawiamy poniżej:

15.00 – uroczyste otwarcie na Opalenickim Płaskowyżu

15.30 – występ Opalenickiej Orkiestry Dętej

16.00 – występ Kapeli Zza Winkla

18.00 – Opalenickie Dance Studio

19.00 – Aneta i Robert – śląskie przeboje.

W niedzielę odbędzie się również pokaz wytwarzania kiełbasy białej wielkopolskiej parzonej według tradycyjnej receptury, przygotowany przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie wraz z degustacją. Zwyczaj przygotowywania tego przysmaku na stałe wpisał się do kanonu dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski, z czego korzystają nie tylko zakłady wędliniarskie, ale również szefowie kuchni. Przypominamy więc odcinek programu „Przystanek Slow Food” realizowany w 2022 roku przez TVP3 Poznań (sezon 4, odc. 4, dostępny na vod.tvp.pl). W plenerze, w cieniu platanów rosnących obok pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, szef kuchni restauracji w Dworze Skrzynki, Kajetan Świokła, zaproponował dwa dania, m.in. właśnie białą kiełbasę w kiszonej kapuście duszoną w piwie. W trakcie programu podkreślał on też znaczenie lokalnych producentów i wytwórców w regionalnej kuchni: białą kiełbasę przygotował członek szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego  „Wiejski Stół Dr Maryniak” ze Skórzewa. Nie mogło także zabraknąć piwa z Browaru Szreniawa, który również jest członkiem Szlaku – wszak nagranie realizowane było tylko kilkadziesiąt metrów od zabytkowej Gorzelni, gdzie warzony jest ten złoty trunek. Zachęcamy do skorzystania z przepisu szefa kuchni, który dostępny jest na stronie szlaku.