6 grudnia o godzinie 18:00 pomysłodawcy projektu, Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Łukasz Kuropaczewski – wirtuoz gitary po raz kolejny zapraszają do Dworu Skrzynki na niezwykły muzyczno-kulinarny wieczór.
Tym razem tematem przewodnim będzie Hiszpania. Ten kraj szczególnie harmonizuje z ideą projektu.
Gitarą – bo to symbol Hiszpanii nierozerwalnie związanym z jej kulturą. Jest podstawowym instrumentem niezależnie czy słuchamy muzyki dworskiej czy ludowego flamenco.
Nożem i widelcem – bo kuchnia hiszpańska to wielka mozaika regionalnych specjałów, różnorodność zbudowana na rzymskiej i mauretańskiej tradycji ale doprawiona smakami z Nowego Świata
Gitarą, nożem i widelcem – bo to znakomite połączenie tych dwóch narodowych, iberyjskich skarbów i propozycja na spędzenie niezwykłego wieczoru, tym razem w Skrzynkach.
W części muzycznej wieczoru wystąpią – Łukasz Kuropaczewski (gitara) i Bartłomiej Nizioł (skrzypce).
Łukasz Kuropaczewski – wybitny gitarzysta klasyczny występujący w największych salach koncertowych świata, kulinarny globtroter, a zarazem mieszkaniec powiatu poznańskiego. Jest absolwentem Akademii Muzycznej we Wrocławiu, w 2008 roku ukończył studia w klasie Maestro Manuela Barrueco w Peabody Conservatory of the Johns Hopkins University w Baltimore(USA). Od tego czasu z ogromnymi sukcesami występuje na wszystkich kontynentach. W 2025 roku podpisał kontrakt z wytwórnią Warner Music Poland. Nagrał 8 płyt kompaktowych. Większość z nich otrzymała nominacje do Nagrody Fryderyk: Polish Music, Aqua e Vinho, Adela. Ostatnia płyta “Victoria” ukazała się w marcu 2025 roku w wydawnictwie Warner Music. Łukasz Kuropaczewski jest obecnie wykładowcą Kunstuniversitat w Grazu w Austrii oraz Akademii Muzycznej w Poznaniu, gdzie uzyskał tytuł dr hab. prof. AM.
Bartłomiej Nizioł – wirtuoz skrzypiec, grę na tym instrumencie rozpoczął w wieku 5 lat. Ukończył z wyróżnieniem Akademię Muzyczną w Poznaniu w klasie prof. Jadwigi Kaliszewskiej, a następnie kontynuował naukę u prof. Pierre’a Amoyala w Conservatoire de Lausanne. Jest laureatem pierwszych nagród w prestiżowych konkursach skrzypcowych, m.in. Międzynarodowego Konkursu im. H. Wieniawskiego w Poznaniu (1991), Konkursu Eurowizji w Brukseli oraz konkursów w Adelajdzie, Pretorii i Paryżu. Od blisko czterech dekad koncertuje na całym świecie, występując zarówno jako solista, jak i kameralista. Był koncertmistrzem Orkiestry Tonhalle w Zurychu, a obecnie pełni tę funkcję w orkiestrze opery zuryskiej (Opernhaus Zürich). Zasiadał w jury najważniejszych światowych konkursów skrzypcowych. Artysta ma w dorobku ponad 20 albumów, których wiele nagradzanych było prestiżowymi laurami.
W czasie wieczoru 6 grudnia artyści zaprezentują utwory między innymi: Isaaca Manuela Albéniza, Vicente Gómeza, Manulea de Falli i Beli Bartoka.
W części kulinarnej wieczoru wystąpi także niezwykły duet. Tym razem Łukasz Kuropaczewski zaprezentuje swoje niesamowite talenty kulinarne. Wspólnie z Kajetanem Świokłą – szefem kuchni Restauracji Dworu Skrzynki wspólnie przygotują kolację wg autorskiego menu Łukasza.
Łukasz Kuropaczewski to wspaniały gawędziarz– nie zabraknie więc smakowitych i ciekawych opowieści o jego podróżach po Półwyspie Iberyjskim.
Zapowiada się wyjątkowy wieczór. Hiszpańskie rytmy w wirtuozerskim wydaniu, hiszpańskie dania, pełne aromatu i świeżości, hiszpańskie wina i atmosfera domowej fiesty!
Zaproszenia na koncert połączony z kolacją – 400 zł od osoby.
Rezerwacja miejsc e-mailowo na adres: kontakt@dworskrzynki.pl
Zapraszamy!
Partnerem wydarzeń artystycznych w Dworze Skrzynki jest PKS Poznań S.A.