Aktualności
Kilka tysięcy mieszkańców odwiedziło w minioną niedzielę Dwór Skrzynki
Zabytkowy Dwór Skrzynki (gm. Stęszew, pow. poznański) po dwuletniej rewitalizacji otworzył swoje podwoje dla mieszkańców metropolii poznańskiej i nie tylko W niedzielę 16 lipca, na festyn rodzinny „Dzień Otwartych Skrzynek” tłumnie przybyli by zwiedzić obiekt, ale również spróbować menu restauracyjnego i kuchni grillowej, które od dnia otwarcia będą czynne w weekendy dla gości indywidualnych. Dwór w Skrzynkach wyremontowany przez powiat poznański to nie tylko ośrodek konferencyjno-szkoleniowy, ale również Centrum Dziedzictwa Kulturalnego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Placówkę prowadzi samorządowa instytucja kultury INSTYTUT SKRZYNKI – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Podczas niedzielnego festynu uczestnicy wydarzenia mogli wziąć udział m.in. w licznych konkursach, warsztatach nauki tańca ludowego czy pokazie wytwarzania białej wielkopolskiej parzonej kiełbasy według tradycyjnej receptury. Nie zabrakło także animacji dla najmłodszych. W przyziemiu dworu zaprezentowano także dwie wystawy w Galerii Skrzynki: fotograficzną „Topografia ciszy” Waldemara Śliwczyńskiego oraz „Szlachetna Tradycja” – wystawa artefaktów z fabryki J.A. Baczewski ze Lwowa i Hartwig Kantorowicz z Poznania z kolekcji Fundacji Adama Łukawskiego, które będą dostępne dla odwiedzających dwór jeszcze przez jakiś czas. Zależy nam na tym, aby obiekt cały czas tętnił życiem. Od września startujemy z ofertą kulturalną. W planach mamy spotkania z muzyką, filmem, fotografią i szeroko rozumianymi kulinariami. Ale jeszcze latem – już w najbliższy piątek 21 lipca wystartuje kino plenerowe, w którym zaprezentujemy ponadczasowe polskie filmy o tematyce wiejskiej.– zachęca Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki.
Oferta restauracji Dworu Skrzynki opiera się na lokalnych produktach, głównie od wielkopolskich producentów – w menu znaleźć można m.in. ryby z Gospodarstwa Rybackiego – Ryszard Nogacz z Wierzenicy (gm. Swarzędz), lodów z Wytwórni Lodów z Kórnika, piwa z Browaru Szreniawa (gm. Komorniki), czy kiełbas dostępnych w kuchni grillowej z Wiejskiego Stołu – Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo). Na festynie nie zabrało regionalnego akcentu: mieszkańcy licznie odwiedzali stoiska rękodzielników z sąsiednich gmin i członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego Instytut Skrzynki jest operatorem, którzy oferowali swoje przysmaki: SER-ce Jadzi z Dobieżyna (gm. Buk), Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina), Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa.
Na pikniku swoje wspólne stoisko mieli również powiat poznański oraz Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, którzy zachęcali do skorzystania oferty turystycznej okolic. O edukację przyrodniczą zadbali przedstawiciele Wielkopolskiego Parku Narodowego, zaś tradycje i zwyczaje w wielkopolskiej wsi przybliżano na stoisku Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Piknik zakończył się niezwykle ciepło przyjętym, ponad godzinnym występem zespołu muzycznego Julia & Sweet Piano Jazz.
Informacje o bieżących działaniach obiektu oraz Instytutu znaleźć można na stronach Instytutu Skrzynki jak i Dworu Skrzynki oraz w mediach społecznościowych.
Dzień Otwartych Skrzynek - piknik z okazji otwarcia Dworu Skrzynki
Nauka tańca ludowego, warsztaty rzemieślnicze, konkursy czy pokaz wytwarzania białej wielkopolskiej parzonej kiełbasy według tradycyjnej receptury – to niektóre z atrakcji, które czekają na uczestników rodzinnego pikniku pn. „Dzień Otwartych Skrzynek” w niedzielę, 16 lipca br. w godzinach od 12.00 do 18.00, przy Placu Parkowym 1 w miejscowości Skrzynki (gm. Stęszew, pow. poznański). W promocję regionalnej kuchni zaangażował się również Starosta Poznański Jan Grabkowski, który w towarzystwie „ekspertów” kulinarnych przeprowadzi pokaz przygotowywania pierogów z farszem właśnie z białej kiełbasy. Podczas imprezy będzie można wygrać m.in. voucher dla dwóch osób do restauracji w Dworze Skrzynki oraz wiele innych upominków i smakołyków. Wydarzenie organizowane jest z okazji otwarcia dworu, po zakończonej w zeszłym roku ponad dwuletniej, kompleksowej rewitalizacji zrealizowanej przez powiat poznański.
Organizatorzy zapraszają mieszkańców i innych wielbicieli wielkopolskiej kuchni oraz weekendowego wypoczynku w rodzinnym gronie, do skosztowania menu restauracyjnego oraz kuchni grillowej, zwiedzenia dworu, czy odpoczynku w cieniu drzew dworskiego parku na wygodnych leżakach. Na najmłodszych uczestników w parku czekać będą m.in. rzemieślnicze lody z Wytwórni Lodów w Kórniku, gofry oraz bezpłatne „dmuchańce”, gry i animacje. Na placu eventowym warto odwiedzić stoiska twórców ludowych z naszego regionu oraz z przysmakami od lokalnych producentów, o których informacje znaleźć można na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa, SER-ce Jadzi z Dobieżyna (gm. Buk) oraz Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (Białęgi, gm. Murowana Goślina). O skarbach przyrodniczych opowiadać będą pracownicy Wielkopolskiego Parku Narodowego, a o ciekawostkach turystycznych okolicy warto zasięgnąć języka na stoisku Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej oraz Powiatu Poznańskiego. Tradycje ludowe prezentować będzie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Z kolei Zespół Tańca Ludowego „Poznań” AWF zaprosi gości do wspólnej nauki tańca i sesji zdjęciowej w strojach ludowych. Muzycznie przeniesie w lekkie i jazzowe klimaty zespół Julia & Sweet Piano Jazz. Ponadto będzie można odwiedzić stoiska lokalnych rękodzielników i przedsiębiorców: MaMaria, Agavlo i Naturania (gmina Buk). Więcej informacji o wydarzeniu znaleźć można na stronie www.dworskrzynki.pl oraz na Facebooku @dworskrzynki.pl.
Dwór Skrzynki pod hasłem „Smak i Kultura”
Dwór Skrzynki jest obecnie siedzibą Instytutu Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Instytut to samorządowa instytucja kultury, która powołana została przez powiat poznański w 2021 roku, zaś sam dwór został zaadaptowany na ośrodek konferencyjno-szkoleniowy, gdzie również działają Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, galeria fotografii, restauracja oraz pokoje noclegowe.
Historia obiektu sięga końca XIX wieku. Zbudowany został przez niemiecką rodzinę Ifflandów, która zarządzała folwarkiem do 1945 roku. Po II wojnie światowej majątek znacjonalizowano. Pierwszą modernizację obiektu przeprowadzono w latach 1986-1990 i następnie służył jako ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Od 2015 roku dwór jest własnością Powiatu Poznańskiego.
Niezwykły obiekt został odrestaurowany zgodnie ze sztuką konserwatorską, a jego rewitalizacja – remont oraz wyposażenie zostały sfinansowane wyłącznie ze środków powiatu poznańskiego w kwocie kilkunastu milionów złotych.
W obiekcie i na terenie przylegającego do niego parku realizowane będą zadania statutowe Instytutu Skrzynki; m.in. koncerty, spotkania literackie, wystawy fotografii i grafiki, seanse filmowe (kino letnie i dyskusyjny klub filmowy) oraz inne ciekawe wydarzenia artystyczne. Odbywać będą się też warsztaty i tematyczne spotkania kulinarne z ekspertami smaku. Podczas „Dnia Otwartych Skrzynek” bezpłatnie będzie można obejrzeć dwie wystawy: ”Topografia ciszy” – wystawę fotografii Waldemara Śliwczyńskiego oraz „Szlachetna tradycja” – mini wystawę artefaktów z dwóch fabryk wódek i likierów z kolekcji Fundacji Adama Łukawskiego.
Pozostałe atrakcje dworu, to m.in. kuchnia grillowa, sauna czy bar. W obiekcie poza konferencjami i szkoleniami będzie również możliwość organizacji innych imprez komercyjnych, jak spotkania okolicznościowe firmowe i prywatne, a także wesela, uroczystości komunijne i inne. W bieżącym roku restauracja a’la carte będzie otwarta tylko w weekendy: w soboty od godziny 12.00 do 22.00, a w niedziele w godzinach 12.00 – 20.00. Od lipca do września działać też będzie kuchnia grillowa (soboty 14.00 – 18.00, niedziele 12.00 – 18.00). W tygodniu będą realizowane szkolenia i konferencje oraz rezerwacje na imprezy i wydarzenia (dla grup powyżej 10 osób). Recepcja obiektu działa 24h, tak że przez cały czas jest możliwość skorzystania z noclegów ze śniadaniem. W dworze jest 27 pokoi (w tym apartament i pokój dla osoby niepełnosprawnej) – łącznie 53 miejsca noclegowe. Pokoje dedykowane są powiatowi poznańskiemu oraz gminom i miastom będącym członkami Metropolii Poznańskiej – przy drzwiach do poszczególnych pokoi znajduje się herb, nazwa danej gminy oraz krótki opis ciekawostek turystycznych. W pokojach zaś znajdują się obrazy autorstwa poznańskiego artysty Mikołaja Obryckiego przestawiające najciekawsze miejsca i obiekty we wspomnianych gminach i miastach.
W restauracji Dworu Skrzynki, pod okiem Szefa Kuchni, Kajetana Świokły, uczniowie szkół gastronomicznych z powiatu poznańskiego (klasy gastronomiczne i hotelarskie) będą odbywać praktyki zawodowe. Młodzież będzie nie tylko zdobywać doświadczenie w świetnie wyposażonej profesjonalnej kuchni, ale również poznawać regionalne smaki, gdyż dania serwowane w Dworze Skrzynki oparte są na kuchni polskiej i wielkopolskiej, a produkty do ich przygotowania pochodzą od lokalnych producentów. Wśród nich pojawią się też te od członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego Instytut jest operatorem: zwłaszcza wypieki, wędliny, sery, przetwory, czy trunki. Sam szlak obejmuje obecnie niemal 70 restauracji, piekarni i cukierni, przewódców mięsnych, mlecznych i owocowo-warzywnych, agroturystyk, producentów napojów i tworzy kulinarną wizytówkę powiatu poznańskiego. Szlak to nie tylko produkty lub dania swojskie, czy ekologiczne , to pasja ludzi, dla których życie ma smak. Na szlaku są także wydarzenia, które promują regionalną kuchnię, jak Rokietnicki Rumpuć, Święto Dyni w Deliparku, czy pikniki świąteczne (Bożonarodzeniowy i Wielkanocny) i Poznańska Pyra w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Szlak kulinarny to mapa, z której korzystają nie tylko mieszkańcy powiatu poznańskiego, ale całej metropolii: rodzinne wypady weekendowe, wycieczki rowerowe po okolicy, zwiedzanie licznych zabytków, czy wypoczynek na łonie natury wzmagają apetyt. Szlak stanowi też lokalną ciekawostkę turystów z dalszych i bliższych zakątków świata, bowiem mieszkańcy powiatu poznańskiego słyną z gościnności i zamiłowania do dobrego jedzenia. Nieprzypadkowo więc to właśnie tutaj powstał Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, będący siecią rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu, a serce szlaku bije w Dworze Skrzynki.
Uroczyste przecięcie wstęgi z okazji otwarcia Dworu Skrzynki już za nami
Odrestaurowany Dwór w Skrzynkach został oficjalnie otwarty! – To przepiękny obiekt, który oddajemy w ręce mieszkańców powiatu poznańskiego – zapewniał starosta poznański Jan Grabkowski.
Dwór Skrzynki jest obecnie siedzibą Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. – To samorządowa instytucja kultury, która ma rejestrować, archiwizować i prezentować to wszystko, co dzieje się w naszym regionie. A mamy się czym chwalić. Każdy kto tutaj przyjedzie przekona się jak piękna jest ziemia wielkopolska w powiecie poznańskim – podkreślał starosta. – Ten dzień jest dla mnie szczególny, bo czekaliśmy na niego osiem lat. Kosztowało nas to kilkanaście milionów złotych, ale warto było je wydać, bo stworzyliśmy coś nowego i bardzo atrakcyjnego. Wszystko, co tutaj się znajduje i co mamy do zaoferowania, zostało dokładnie przemyślane i zrealizowane – dodał.
A do zaoferowania jest naprawdę sporo, ponieważ dwór, który odrestaurowano zgodnie ze sztuką konserwatorską, został zaadaptowany na ośrodek konferencyjno-szkoleniowy, gdzie działają Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, galeria fotografii, restauracja oraz pokoje noclegowe. Pozostałe atrakcje obiektu, to m.in. kuchnia grillowa, sauna czy bar. W obiekcie poza konferencjami i szkoleniami będzie również możliwość organizacji innych imprez komercyjnych, jak spotkania okolicznościowe dla firm i osób prywatnych, a także wesela, uroczystości komunijne i inne. W Skrzynkach będą się także odbywać koncerty, spotkania literackie, wystawy, seanse filmowe i tym podobne, ciekawe wydarzenia artystyczne.
– Będąc dyrektorem Instytutu Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego wiem, że poprzeczkę mam zawieszoną bardzo wysoko. Naszym obowiązkiem jest wypełnienie tego miejsca niezwykłymi treściami. Bo też zależy nam na tym, aby każdy kto nas odwiedzi wyjeżdżał stąd usatysfakcjonowany i z myślą o tym, że jeszcze tutaj wróci. I wierzymy, że to się uda, bo w Skrzynkach jest pięknie, smacznie i atrakcyjnie – stwierdził Jan Babczyszyn. – Kiedy jako wiceminister skarbu przekazywałem ten obiekt powiatowi poznańskiego, wiedziałem, że idzie on w dobre ręce. Teraz wszyscy możemy być dumni z tego, jak ten dwór się prezentuje – dodał Cezary Gabryjączyk.
To właśnie on, wraz ze starostą poznańskim, dokonali oficjalnego otwarcia budynku, którego historia sięga końca XIX wieku. Został on zbudowany przez niemiecką rodzinę Ifflandów, która zarządzała folwarkiem do 1945 roku. Po II wojnie światowej majątek znacjonalizowano. Pierwszą modernizację obiektu przeprowadzono w latach 1986-1990 i następnie służył on jako ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Od 2015 roku dwór jest własnością powiatu poznańskiego. Po jego odrestaurowaniu w budynku znajduje się 27 pokoi z 53 miejscami noclegowymi. W tej liczbie jest także apartament i pokój dla osoby niepełnosprawnej. Pokoje dedykowane są powiatowi poznańskiemu oraz gminom i miastom będącym członkami Metropolii Poznańskiej – przy drzwiach do poszczególnych pokoi znajduje się herb, nazwa danej gminy oraz krótki opis ciekawostek turystycznych.
Na gości zaproszonych na uroczyste otwarcie czekały niespodzianki kulturalne: występ zespołu Affabre Concinui, który specjalnie na tę okoliczność wykonał utwór „Śniadanie Pana Tadeusza” do muzyki Jacka Sykulskiego. W Galerii Skrzynki zostały otwarte dwie wystawy: fotograficzna pn. „Topografia Ciszy” Waldemara Śliwczyńskiego oraz „Szlachetna Tradycja” – wystawa artefaktów z fabryki J.A. Baczewski ze Lwowa i Hartwig Kantorowicz z Poznania z kolekcji Fundacji Adama Łukawskiego.
W restauracji Dworu Skrzynki, pod okiem szefa kuchni, Kajetana Świokły, uczniowie szkół gastronomicznych z powiatu poznańskiego będą odbywać praktyki zawodowe. Młodzież będzie nie tylko zdobywać doświadczenie w świetnie wyposażonej, profesjonalnej kuchni, ale również poznawać regionalne smaki, gdyż dania serwowane w Dworze Skrzynki oparte są na kuchni polskiej i wielkopolskiej, a produkty do ich przygotowania pochodzą od lokalnych producentów. Wśród nich pojawią się też te od członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego Instytut jest operatorem. Sam szlak obejmuje obecnie niemal 70 restauracji, piekarni i cukierni, przetwórców mięsnych, mlecznych i owocowo-warzywnych, agroturystyk, producentów napojów i tworzy kulinarną wizytówkę powiatu poznańskiego.
Informacje o działaniach Instytutu Skrzynki oraz dworu znaleźć można na stronach www.instytutskrzynki.pl, www.dworskrzynki.pl oraz www.smakipowiatupoznanskiego.pl oraz w mediach społecznościowych. Już w niedzielę – 16 lipca, w godzinach od 12.00 do 18.00 odbędzie się „Dzień Otwartych Skrzynek”. Informacje o festynie znaleźć można na stronie Dworu Skrzynki.